Viskit
Viski on viljasta tislaamalla valmistettu väkevä alkoholijuoma. Viski on peräisin Britteinsaarilta; yleensä sen ajatellaan olevan kotoisin joko Skotlannista tai Irlannista. Viskit valmistetaan yleensä ohrasta, mutta esimerkiksi Amerikassa viskiä valmistetaan myös maissista ja rukiista. Maissista valmistettua viskiä kutsutaan bourboniksi. Tislaustavat aiheuttavat suurimmat erot viskeissä.Viskit tislataan joko kolonnitislauslaitteessa tai pannutislauslaitteessa.
Skotlantilainen viski
Mallasviski
Mallasviski on viski, joka tehdään kokonaan ohramaltaasta. Mallasviskiä valmistetaan pääasiassa Skotlannissa, mutta myös muissa maissa, kuten Irlannissa, Japanissa ja Kanadassa. Skottilainen mallasviski tislataan yleensä kahteen kertaa, irlantilainen taas kolmesti Eri tislaamojen mallasviskejä myös sekoitetaan; tällöin puhutaan Vatted Malt -viskeistä. Single Malt -viskin alalaji Single Cask sisältää sekoittamatonta, yhdestä tynnyristä peräisin olevaa mallasviskiä.
Blended viski
Suosituin viski on blended-viski, joka on kahden eri viskityypin (jyvä- ja mallasviskin) sekoitus. Suurin haaste blended viskin valmistuksessa on juuri sen oikean sekoituksen aikaansaaminen. Tunnettuja sekoiteviskejä ovat mm. Cutty Sark, Johnnie Walker, Ballantines, Chivas Regal, Famous Grouse, Hankey & Bannister Skotlannista sekä Jameson, Paddy ja John Powers Irlannista.
Jyväviski
Jyväviskin valmistuksessa käytetään yleensä vehnää tai maissia yhdessä pienen mallastetun ohramäärän kanssa. Jyväviski valmistetaan tehokkaammilla ja moderneimmillamenetelmillä kuin mallasviski ja sen maku on yleensä myös puhtaampi
ja neutraalimpi.
Irlantilainen viski

Tunnettuja irlantilaisia viskejä:
Bushmill’s
Jameson
Paddy
Amerikkalainen viski
Amerikkalaisia viskejä on kahta eri tyyppiä: bourbon ja corn-viski. Amerikkalainen viski valmistetaan käyneistä viljamäskeistä kolonnitislauksella. Tislatut viljaviinat kypsytetään tammiastioissa vähintään kaksi vuotta. Koska amerikkalaisessa viskissä käytetään ohramaltaan sijasta maissia, sitä ei voi kutsua viralliseksi mallasviskiksi. Käytetään etiketissä nimitystä Straight Whiskey.Bourbon whiskey


esimerkiksi skotlantilaisten viskien tuotannosta. Bourbonille ei ole määritelty tarkkaa
tuotantoaluetta, vaan sitä voidaan valmistaa missä tahansa USAssa. Bourbonin valmistus
tapahtuu kuitenkin 95-prosenttisesti Kentuckyn alueella. Pääasiallisena viljalajina bourbonissa käytetään maissia. Bourbon on luonteeltaan kevyttä, tuoksuu makealta maissilta, eikä siinä ole savuisuutta. Parhaimmillaan bourbon on jäiden kanssa tarjoiltuna, ginger alella laimennettuna. Tunnetuimpia bourbon-viskejä ovat mm. maailman myydyin bourbon Jim Beam sekä tennesseeläinen mallasviski Jack Daniels.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti