Blogiarkisto

keskiviikko 13. tammikuuta 2016

Brandyt   

Brandy on yleisnimitys kypsytetystä viinitisleestä tehdyille väkeville alkoholijuomille. viinin lisäksi brandyä voidaan valmistaa pomacesta eli viinirypäleiden puristusjätteestä tai käyneestä hedelmämehusta.

Konjakki

Konjakki on Ranskassa viinistä tislattu rypäleviina. Konjakki on brandyn alalaji. Se on nimetty Cognacin kaupungin mukaan. Neljä suurinta konjakintuottajaa ovat Courvoisier, Hennessy, Martell ja Rémy Martin.  Konjakki valmistetaan tekemällä mehua valkoisista viinirypäleistä. 

Konjakilla on kolme kypsytysajan mukaista laatuluokkaa:

  • VS (Very Special) tai ✯✯✯ (kolme tähteä), nuorinta elämänvesierää kypsytetty vähintään kaksi vuotta.
  • VSOP (Very Superior Old Pale), nuorinta elämänvesierää kypsytetty vähintään neljä vuotta.
  • XO (Extra Old), nuorinta elämänvesierää kypsytetty vähintään kuusi vuotta mutta keskimäärin lähes 20 vuotta.
Konjakkia voi nauttia ihan sellaisenaan muutaman jääkuution kanssa tai ilman, avecina, long drinkinä johon käytetään VS-konjakkia  tonic-veden, ginger-alen, mineraaliveden tai appelsiinimehun kanssa pitkästä lasista tai cocktailina jotka valmistetaan VS – tai VSOP – konjakeista. Tunnetuimpia konjakkicocktaileja ovat before dinner – cocktail Sidecar ja after dinner –cocktail Alexander. 


Armajankki

Armanjakki on viinitisle, jota valmistetaan Armagnacin alueella Ranskassa.
Armanjakki on tuotenimisuojattu samoin kuin esimerkiksi konjakki ja samppanja. Sen valmistuksessa käytetään samoja rypälelajikkeita kuin konjakin teossa, mutta ne tulevat vain kolmelta viini-alueelta, jotka ovat tärkeysjärjestyksessä Bas Armagnac, Ténarèze ja Haut Armagnac.
Tärkein ero konjakkiin verrattuna on se, että armanjakki tislataan jatkuvalla tislauksella eräänlaisessa kolonnitislauslaitteessa. Tämän jälkeen se kypsytetään tammitynnyreissä konjakin tavoin. Kypsytetyn armanjakin alkoholipitoisuus on 40 prosenttia.

Armanjakkiin pätevät suunnilleen samat laatumääreet (VS, VSOP, XO) kuin konjakkiin, mutta armanjakkia kypsytetään usein pidempään kuin vastaavia konjakkilaatuja. Toisin kuin konjakkia, jota tuotetaan suuria määriä ja suurilla tiloilla, armanjakkia valmistetaan lukemattomilla pienillä ja keskisuurilla tiloilla. Armanjakkia pidetään toisinaan "II-luokan konjakkina", mutta asiantuntijat usein arvostavat armanjakkia hinta-laatusuhteessa jopa konjakkia enemmän.

Armajankkia voidaan tarjoilla avecina, aperitiivina joko jääpalan kanssa tai sitruunaviipaleen kera tonicilla pidennettynä tai kastikkeiden maun täydentäjänä, liekityksessä ja leivonnaisissa.


Esimerkki jostain muusta brandysta


               


    Jaime I Brandy

     Tuottajana Miguel Torres. Espanjalainen brandy.
Tummanruskea, täyteläinen, hedelmäinen, mausteinen, lämmin.
Hinta alkossa 73,70