Hedelmäviinat
Hedelmäviina on alkoholijuoma, joka on valmistettu hedelmäraaka-aineesta
ja jonka maku on säilyttänyt käytetyn hedelmän tai marjan maun. Hedelmäviinaa valmistetaan muun muassa Saksassa, Itävallassa,
Sveitsissä, Ranskassa, Belgiassa, Italiassa, Espanjassa ja Portugalissa. Yleisimpiä valmistuksessa käytettäviä hedelmiä ovat omenat, päärynät, kirsikat, luumut ja vadelmat. Hedelmäviina on vahvuudeltaan tyypillisesti 38-45%.
Calvados
Calvados on ranskassa valmistettua omenaviinaa. Sitä valmistetaan tislaamalla omenaviinasta. Sen valmistamiseen käytetään kolmea eri omenalaatua: makeita, karvaita ja happamia. Calvadosta kypsytetään pitkään tammitynnyreissä ja on valmista kun se on saavuttanut kultaisen värinsä. Calvados voidaan tarjoilla joko aperitiivina, digestiivinä kahvin kera, ruokalajien välillä tai juomasekoituksissa.
Esimerkki juomasekoituksesta: Bentley
Tequilassa täytyy olla vähintään 51 % agaavea ennen kuin sitä voi kutsua tequilaksi.
Agaaven hedelmät viedään tislaamoon ja halkaistaan paloihin kypsymään uunissa.
Kypsyttäminen kestää puolesta kahteen vuorokautta. Kypsyttämisen ja jäähdyttämisen jälkeen hedelmät murskataan, ja murskaan sekoitetaan kylmää vettä. Hedelmämehun annetaan käydä, minkä jälkeen mehu tislataan kahdesti. Lopuksi tequila vanhennetaan tammitynnyreissä.
Tequilalla on viisi laatuluokkaa:
Silver-tequila nautitaan yleensä shottina. Silveriä ja reposadoa käytetään myös juomasekoituksissa. Añejo tarjoillaan pääasiassa aromilasista. Gold-tequila taas nautitaan kaikilla edellä mainituilla tavoilla.
Tequila
Tequilaa valmistetaan Meksikossa tequila-agaave-kasvista.Tequilassa täytyy olla vähintään 51 % agaavea ennen kuin sitä voi kutsua tequilaksi.
Agaaven hedelmät viedään tislaamoon ja halkaistaan paloihin kypsymään uunissa.
Kypsyttäminen kestää puolesta kahteen vuorokautta. Kypsyttämisen ja jäähdyttämisen jälkeen hedelmät murskataan, ja murskaan sekoitetaan kylmää vettä. Hedelmämehun annetaan käydä, minkä jälkeen mehu tislataan kahdesti. Lopuksi tequila vanhennetaan tammitynnyreissä.
Tequilalla on viisi laatuluokkaa:
- Oro jolla viitataan kinuskilla tai muilla muilla lisäaineilla värjättyyn tequilaan. Oroon voidaan lisätä glyseriiniä ja/tai tammiuutetta, jotta tuote muistuttaisi vanhennettua tequilaa. Tästä joukosta ei löydy täysin tequila-agaavesta tehtyjä versioita, vaan laatuluokka sisältää vain mixtoja, joiden sokerista vähintään 51 % on tequila-agaavesta.
- Silver jota ei ole kypsytetty lainkaan eikä värjätty. Silveriin ei ole lisätty muuta maustetta kuin korkeintaan sokeria.
- Reposado johon ei ole lisätty mausteita, ikääntynyt tammitynnyrissä 2–12 kuukautta. Reposadot ovat väriltään vaalean kultaisia. Niiden maussa erottuvat yleensä paistettu agaave, kuivatut hedelmät, paistettu omena, hunaja, paahdetut pähkinät, kinuski, vanilja, kaneli tai pippuri. Jälkimaku on kuiva ja mausteinen.
- Añejo Kypsytetty enintään 600-litraisissa tammitynnyrissä vähintään 1–3 vuotta. Añejo on väriltään syvempi kuin reposado. Sen maku on tasapainoisempi ja siinä maistuu vaniljaa ja mausteita. Aromit ovat paahteisia ja niistä tulee mieleen suklaa, mokka tai toffee ananaksen tai kuivattujen hedelmien kera.
- Extra Añejo on kypsytetty tammitynnyrissä vähintään kolme vuotta.
Silver-tequila nautitaan yleensä shottina. Silveriä ja reposadoa käytetään myös juomasekoituksissa. Añejo tarjoillaan pääasiassa aromilasista. Gold-tequila taas nautitaan kaikilla edellä mainituilla tavoilla.

Esimerkki muista hedelmäviinoista
Schwarzwälder Kirschwasser on kirsikoista tislaamalla valmistettu
hedelmäviina. Sitä voi nauttia joko ruoansulatusjuomana, digestiivinä tai kahvin kanssa avec-juomana. Kirschwasser tarjoillaan
5–12 asteen lämpötilassa.